Flag

Cynamonowy placek z jabłkami

16 porcji
Łatwy
40 min
Pyszny i łatwy do przygotowania placek z jabłkami i cynamonem z Cejlonu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jabłek
1 łyżeczkacynamonu
4 szt.jajek
220 gcukru
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
200 mloleju
300 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Jabłka umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w grubą kostkę. Oprósz jabłka cynamonem i zostaw w misce.

2

W drugiej misce ubij 4 jajka z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie stopniowo dodaj olej. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.

3

Pieczenie

Ciasto przelej do blaszki, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Dekorowanie

Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.