PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Cynamonowy chlebek z jabłkami

Chlebek w słodkim wydaniu

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Cynamonowy chlebek z jabłkami

Ciasto:

60 g masła
400 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
50 g cukru
½ łyżeczki soli
2 szt. jajek
140 ml mleka (ciepłego)

Nadzienie:

1 opak. Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
3 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt. jabłek

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia.

2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać długie pasy o szerokości ok. 5-6 cm. Każdy pas pociąć na paski o długości ok. 10-15 cm. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Na środek każdego paska nakładać łyżeczkę cynamonu wymieszanego z cukrem i cukrem wanilinowym oraz kawałek jabłka.

3

Paski składać na pół i układać pionowo w wyłożonej papierem do pieczenia foremce keksowej o wym. 10 x 25 cm. Można dodatkowo między plastry ciasta wkładać kawałki jabłka. Odstawić do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Formę z chlebkiem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 30 - 35 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cynamonowy chlebek z jabłkami

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1026kJ
245kcal
980kJ
234kcal
Tłuszcz 6.6g 6.28g
Węglowodany 41.07g 39.11g
Białko 6.13g 5.84g