PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym z czekoladą i masą śmietanową z płatkami czekolady

16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

Biszkopt:

60 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
140 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Poncz:

½ szkl. wody
½ szt. cytryny (sok z cytryny)
2 łyżki cukru pudru

Krem:

750 ml mleka
200 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
50 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. posypki cukrowej (4 łyżki)

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno blachy o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj na najniższych obrotach. Na końcu stopniowo dodawaj suche składniki i delikatnie wmieszaj je rózgą. Ciasto delikatnie przełóż do przygotowanej wcześniej blachy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 30 min.

Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przekrój na dwie części.

3

Krem

500 ml mleka podgrzej w garnku z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku wymieszaj dokładnie budyń. Do gorącego mleka dodaj kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Na koniec dodaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj. Budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat biszkoptowy umieść w blaszce i nasącz ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Krem budyniowy wyłóż na nasączony blat i przykryj drugim blatem, a następnie nasącz drugi blat.

4

Masa

Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubbijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj 4 łyżki posypki czekoladowej i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.

5

Dekorowanie

Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1754kJ
419kcal
1055kJ
252kcal
Węglowodany 40.49g 24.39g