Flag

Ciasto z ciekawym wnętrzem

ok. 14 - 16 porcji
Trudny
40 min
Pyszna babka z sercem w środku
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zachęcamy do obejrzenia filmu z przygotowania przepisu Ciasta z ciekawym wnętrzem.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
190 gmasła
3 szt.jajek
150 gcukru pudru
0,5 łyżeczkiCukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
120 gmąki tortowej
95 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Ciasto
190 gmasła
3 szt.jajek
150 gcukru pudru
0,5 łyżeczkiCukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
120 gmąki tortowej
95 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, po czym wszystko zmiksuj na puszystą masę. Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do masy. Dodaj roztopione, wystudzone masło i ponownie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj barwnik i ponownie całość dokładnie wymieszaj.

3

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 10 minut w formie, a następnie wyjmij i wystudź. Zimne ciasto pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm i wytnij z niego jednakowej wielkości serduszka.

5

Sposób przygotowania

Umyj formę po pieczeniu, ponownie posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Przygotuj drugie ciasto tak samo, jak pierwsze, ale bez dodawania barwnika.

6

Niewielką ilość ciasta wyłóż na dno foremki. Wszystkie wycięte serduszka ułóż w rzędzie biegnącym przez środek keksówki, ściśle jedno przy drugim, tak, aby przy dłuższych bokach formy po obu stronach zostały małe odstępy. Następnie wyłóż pozostałą część ciasta dokładnie przykrywając serduszka. Całość wyrównaj.

7

Pieczenie

Ciasto piecz jak wersję z barwnikiem.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

8

Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na ok. 10 minut, a następnie wyjmij do wystudzenia.

9

Dekorowanie

Lukier różowy rozgrzej w gorącej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie polej nim wystudzone ciasto. Udekoruj cukrowymi serduszkami.

Porady i wskazówki

  • Zachęcamy do obejrzenia filmu z przygotowania przepisu Ciasta z ciekawym wnętrzem.