PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

Wyśmienite ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii Bourbon

o 12 porcji

łatwe 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

Ciasto:

200 g czekolady białej
100 g masła
4 szt. jajek
150 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
100 g jagód mrożonych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj masłem. Dno wyłóż papierem do pieczenia.

2

W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem, dodaj ekstrakt, wymieszaj. Ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlej do masy przestudzoną czekoladę z masłem. Dalej miksując, partiami dodaj mąkę, a następnie proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj zamrożone jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.

3

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy: 170 °C

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 - 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z białą czekoladą i jagodami z waniliową nutą

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1310kJ
313kcal
1491kJ
356kcal
Węglowodany 38.01g 43.19g