PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Ciasto Wiewiórka

Pyszne, aromatyczne i proste ciasto z bakaliami i jabłkami

16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Wiewiórka

Ciasto:

200 g orzechów włoskich
150 g rodzynek
4 szt. jabłek (np. Szara Reneta)
300 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 szt. jajek
100 g cukru
2 łyżki miodu
200 ml oleju

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Orzechy pokrój na małe kawałki. Do naczynia przesyp rodzynki i zalej je wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Jabłka umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z wszystkimi suchymi składnikami.

3

Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i miód. Miksuj przez około 10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, powoli wlej olej. Dalej miksując, dodawaj stopniowo składniki suche. Na końcu dodaj przecedzone i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki, pokrojone orzechy oraz kawałki jabłek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do blachy.

4

Pieczenie

Ciasto wyrównaj łyżką i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 40 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Wiewiórka

Na porcję / szt. Na 100 g / ml