PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Ciasto ucierane z jabłkami

Soczysty smak jabłek zanurzony w lekkim cieście

o 10 - 12 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto:

4 szt. jajek
220 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
250 g masła
300 g mąki
3 szt. jabłek
3 łyżki cukru pudru (do posypania)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremkę tortową o śr. 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

2

Ciasto

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną i powoli dodawać ostudzone masło.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. 3/4 jabłek dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka tak, by tworzyły rozetę.

3

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 170 °C

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 60 min.

Upieczone ciasto ostudzić, wyjać z formy i posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto ucierane z jabłkami

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1717kJ
410kcal
1243kJ
297kcal
Węglowodany 49.46g 35.84g