PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i masłem orzechowym

Pyszne ciasto z marchewki przełożone budyniem śmietankowym

o 10 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i masłem orzechowym

Krem budyniowy:

2 opak. Mój Budyń z cukrem trzcinowym smak śmietankowy Dr. Oetkera
500 ml mleka
150 ml śmietanki 30% tł.
100 g masła orzechowego bez dodatku soli

Ciasto:

4 szt. jajek
300 g cukru trzcinowego
220 ml oleju
350 g marchwi (startej na średnich oczkach)
350 g mąki
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 ½ łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 szczypta soli
50 g daktyli

Polewa:

150 ml śmietanki 30% tł.
50 g masła orzechowego bez dodatku soli
50 g daktyli

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Krem budyniowy

Budyń rozmieszaj w 250 ml zimnego mleka. Zagotuj 150 ml śmietanki i 250 ml mleka. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj. Budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu ciągle miksując, stopniowo dodawaj masło orzechowe. Miksuj, aż masa będzie jednolita.

2

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj olej. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj cynamon, szczyptę soli i pokrojone daktyle. Suche składniki partiami dodawaj do mokrych. Dokładnie wszystko wymieszaj.

3

Pieczenie

Masę przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdż za pomocą patyczka do pieczenia, czy ciasto jest już upieczone.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 60 min.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Do blachy, przełóż jeden blat ciasta. Wyłóż na niego krem budyniowy. Przykryj drugą połową ciasta.

4

Polewa

Śmietankę podgrzej z masłem orzechowym. Masę wylej na ciasto. Posyp pokrojonymi daktylami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i masłem orzechowym

Na porcję / szt. Na 100 g / ml