Flag

Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym

ok. 10 porcji
Średni
40 min
Pyszne ciasto z marchewki przełożone budyniem śmietankowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem budyniowy
2 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
500 mlmleka
150 mlśmietanki 30% tł.
100 gmasła orzechowego bez dodatku soli
60 gcukru lub cukru trzcinowego
Ciasto
4 szt.jajek
300 gcukru trzcinowego
220 mloleju
350 gmarchwi (startej na średnich oczkach)
350 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacynamonu
1 szczyptasoli
50 gdaktyli
Polewa
150 mlśmietanki 30% tł.
50 gmasła orzechowego bez dodatku soli
50 gdaktyli

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1

Krem budyniowy

Budyń rozmieszaj w 250 ml zimnego mleka. Zagotuj 150 ml śmietanki i 250 ml mleka z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj. Budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu ciągle miksując, stopniowo dodawaj masło orzechowe. Miksuj, aż masa będzie jednolita.

2

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj olej. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj cynamon, szczyptę soli i pokrojone daktyle. Suche składniki partiami dodawaj do mokrych. Dokładnie wszystko wymieszaj.

3

Pieczenie

Masę przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdż za pomocą patyczka do pieczenia, czy ciasto jest już upieczone.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Do blachy, przełóż jeden blat ciasta. Wyłóż na niego krem budyniowy. Przykryj drugą połową ciasta.

4

Polewa

Śmietankę podgrzej z masłem orzechowym. Masę wylej na ciasto. Posyp pokrojonymi daktylami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał.