PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Ciasto marchewkowe dla piłkarzy

Ciasto z dodatkiem marchewki, przyprawy korzennej, rodzynek i orzechów. Nie tylko zwycięskiej drużyny ;)

o 24 porcje

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto marchewkowe dla piłkarzy

Ciasto:

500 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
2 łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
6 szt. jajek
300 g cukru trzcinowego
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 ½ szkl. oleju
150 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
600 g marchwi

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj cynamon i przyprawę korzenną, całość wymieszaj. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj mąkę z proszkiem i przyprawami na przemian z olejem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, całość wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Rozłóż masę równomiernie na blasze.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 40 - 45 min.

3

Dekorowanie

Ostudzone ciasto posmaruj lukrem rozrobionym z gorącą wodą.

Lukier plastyczny podziel na 3 części. Pierwszą część lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym, drugą część lukru zagniec z barwnikiem zielonym, trzecią pozostaw białą. Z tektury lub bloku technicznego wytnij szblon koszulki. Lukier plastyczny dowolnego koloru (np. biały i czerwony) rozwałkuj na grubość ok. 2 - 3 mm. Przy pomocy szablonu wytnij koszulki i ułóż na świeżo polukrowanym cieście. Z pozostałej masy wyjmij ozdobne paski i cyferki. Przyklej za pomocą niewielkiej ilości lukru lub zwilżając lekko wodą.

Aby uzyskać trawę zielony lukier plastyczny przeciśnij przez sitko i ułóż na cieście.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto marchewkowe dla piłkarzy

Na porcję / szt. Na 100 g / ml