Flag

Ciasto marchewkowe dla piłkarzy

ok. 24 porcje
Średni
60 min
Ciasto z dodatkiem marchewki, przyprawy korzennej, rodzynek i orzechów. Nie tylko zwycięskiej drużyny ;)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacynamonu
2 łyżeczkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
6 szt.jajek
300 gcukru trzcinowego
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1,5 szkl.oleju
150 gorzechów włoskich
100 grodzynek
600 gmarchwi
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
250 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.


Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj cynamon i przyprawę korzenną, całość wymieszaj. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj mąkę z proszkiem i przyprawami na przemian z olejem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, całość wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Rozłóż masę równomiernie na blasze.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do podgrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Ostudzone ciasto posmaruj lukrem.


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 


Lukier plastyczny podziel na 3 części. Pierwszą część lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym, drugą część lukru zagniec z barwnikiem zielonym, trzecią pozostaw białą. Z tektury lub bloku technicznego wytnij szblon koszulki. Lukier plastyczny dowolnego koloru (np. biały i czerwony) rozwałkuj na grubość ok. 2 - 3 mm. Przy pomocy szablonu wytnij koszulki i ułóż na świeżo polukrowanym cieście. Z pozostałej masy wyjmij ozdobne paski i cyferki. Przyklej za pomocą niewielkiej ilości lukru lub zwilżając lekko wodą.


Aby uzyskać trawę zielony lukier plastyczny przeciśnij przez sitko i ułóż na cieście.