Flag

Ciasto - krajanka ajerkoniakowa

ok. 12 - 14 porcji
Średni
40 min
Znakomite ciasto z kremem ajerkoniakowym i dżemem brzoskwiniowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.żółtek
80 gcukru pudru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt.białka
80 gcukru
120 gmąki
Krem
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
300 mlmleka (schłodzonego)
100 gmasła
Do dekoracji
3 łyżkidżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
Poncz
350 mlwody (przegotowanej)
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżkicukru

Zobacz produkty

Picture - Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Połączyć utarte żółtka z pianą z białek, dosypać mąkę, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Biszkopt przełożyć na deskę oprószoną cukrem pudrem, papier zwilżyć wodą i ostrożnie zdjąć. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.


Pierwszy blat ciasta nasączyć, posmarować kremem, nałożyć następną warstwę ciasta, ponownie nasączyć, rozsmarować krem, przykryć trzecim kawałkiem ciasta. Całe ciasto pokryć cienką warstwą kremu.

4

Dekorowanie

Pozostały krem przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką i wycisnąć na wierzchu fantazyjny wzór. W wolne miejsca nałożyć rozmieszany dżem.