Flag

Ciasto Kopiec Kreta - Słodka pokusa

ok. 20 porcji
Średni
20 min
Kopiec w wersji z ajerkoniakiem i biszkoptami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Płatki czekoladowe (dołączone do opakowania Kopca Kreta) można zamiast do ciasta, dodać do masy śmietanowej.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
125 gmargaryny
75 mlmleka
2 szt.jajek
500 mlśmietanki 30% tł.
100 mlajerkoniaku
15 szt.biszkoptów podłużnych
1 łyżeczkakakao (do posypania)

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 minuty. Do wymieszanego ciasta dodać płatki czekoladowe i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę (39x23 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto wystudzić.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlać 60 ml zimnej wody i 100 ml ajerkoniaku, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 1 minutę. Dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto, łyżeczką zrobić małe wgłębienia.

4

Dekorowanie

Na masie ułożyć w równych odstępach 15 biszkoptów, lekko dociskając. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać przez sitko 1 łyżeczką kakao.

Porady i wskazówki

  • Płatki czekoladowe (dołączone do opakowania Kopca Kreta) można zamiast do ciasta, dodać do masy śmietanowej.