Flag

Ciasto - Jabłkowa Gwiazda

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Ciasto z jabłkami i budyniem przypominające gwiazdę
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmargaryny
150 gcukru pudru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
325 gmąki
1 szt.jabłek
0,5 łyżeczkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
Do dekoracji
2 szt.jabłek
25 gcukru pudru
4 łyżkikonfitury brzoskwiniowej

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Połączyć wszystkie składniki przy pomocy miksera. Jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy 24 cm. Ugotować budyń na śmietanie dodając dwie łyżki cukru. Tak przygotowaną masę wyłożyć na cieście i przykryć drugą częścią ciasta. Na powierzchni ciasta wykonać nacięcia w kształcie gwiazdy. Pokroić jabłka w kostkę i wypełnić nimi wnętrze gwiazdy. Jabłka lekko wdusić.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować podgrzaną, przetartą konfiturą brzoskwiniową. Powierzchnię ciasta wokół gwiazdy posypać cukrem pudrem.