PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Ciasto - Jabłkowa Gwiazda

Ciasto z jabłkami i budyniem przypominające gwiazdę

o 12 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto - Jabłkowa Gwiazda

Ciasto:

200 g margaryny
150 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
325 g mąki
1 szt. jabłka
½ łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

2 szt. jabłek
25 g cukru pudru
4 łyżki konfitury brzoskwiniowej

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Połączyć wszystkie składniki przy pomocy miksera. Jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy 24 cm. Ugotować budyń na śmietanie dodając dwie łyżki cukru. Tak przygotowaną masę wyłożyć na cieście i przykryć drugą częścią ciasta. Na powierzchni ciasta wykonać nacięcia w kształcie gwiazdy. Pokroić jabłka w kostkę i wypełnić nimi wnętrze gwiazdy. Jabłka lekko wdusić.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 160 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 70 min.

3

Dekorowanie

Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować podgrzaną, przetartą konfiturą brzoskwiniową. Powierzchnię ciasta wokół gwiazdy posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto - Jabłkowa Gwiazda

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1436kJ
343kcal
1097kJ
262kcal
Węglowodany 42.15g 32.17g