Flag

Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym i bezą

ok. 24 porcje
Średni
40 min
Wyjątkowe połączenie czekolady i pomarańczy z Włoch. Koniecznie sprawdź przepis na to pyszne ciasto!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
5 szt.białka
250 gcukru
1 czubata łyżeczkaCukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
1,5 łyżkimąki ziemniaczanej
Biszkopt
80 gmąki
35 gmąki ziemniaczanej
6 szt.jajek
170 gcukru
1 szczyptasoli
2 łyżkikakao
Krem
200 gczekolady białej
150 mlśmietanki 30% tł.
2 czubate łyżeczkiCukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
250 gserka mascarpone

Zobacz produkty

Picture - Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
Picture - Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania bezy

Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodaj cukier i cukier ze skórką pomarańczową. Pianę ubijaj, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Na koniec ubijania dodaj kakao oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

2

Pieczenie bezy

Masę wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę i wstaw do piekarnika. Po 45 minutach zmniejsz temp. do 90°C i susz w piekarniku jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie bezę odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

3

Sposób przygotowania biszkoptu

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sito. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i szczyptę soli. Następnie do masy dodaj kolejno po jednym żółtku. Ubitą pianę połącz delikatnie z mąką i kakao.

4

Pieczenie biszkoptu

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

5

Sposób przygotowania kremu

W garnku, na małym ogniu rozpuść czekoladę i śmietankę. Do masy dodaj cukier ze skórką pomarańczową i wymieszaj. Całość schłodź w lodówce ok. 1 h. Do zimnej masy dodaj mascarpone. Masę miksuj na dużych obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przełóż na wystudzony biszkopt.

6

Z bezy ściągnij delikatnie papier do pieczenia i umieść ją na warstwie kremu. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.