Flag

Ciasto Banoffee - Banoffi

16 porcji
Średni
40 min
Kremowe ciasto bez pieczenia - pyszne połączenie bananów i toffi
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
200 mlwody
240 gherbatników
200 gkajmaku masy krówkowej
2 szt.bananów
750 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 gczekolady mlecznej
100 gorzeszków ziemnych

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzącej wody. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki, odstaw do przestudzenia. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową. Banany pokrój na plasterki i wyłóż na masę kajmakową. 650 ml śmietanki przelej do miski i ubij na sztywno, pod koniec przelej przestudzoną galaretkę i zmiksuj krótko, do połączenia się składników. Masę śmietanową przelej do formy, odstaw do lekkiego stężenia, na ok. 20 minut do lodówki. Na wierzch poukładaj kolejną warstwę herbatników i ponownie odstaw do schłodzenia. Pozostałe 100 ml śmietanki przelej do małego garnka, podgrzej, dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wyciągnij ciasto z lodówki, przelej równomiernie jeszcze ciepłą polewę, a wierzch posyp orzeszkami.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.