PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

Czekoladowy biszkopt, śmietankowa warstwa bananowa i chrupiąca beza

16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

Biszkopt:

5 szt. jajek
80 g mąki
24 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
160 g cukru

Poncz:

50 ml wody
50 ml soku z cytryny

Beza:

4 szt. białka
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Warstwa bananowa:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku bananowym Dr. Oetkera
1 - 2 szt. banana
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Dodatkowo:

2 łyżki kakao

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a następnie dodaj kolejno po jednym żółtku. Ubitą pianę połącz delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy, wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy: 170 °C

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 30 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Poncz

Wodę i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz ciasto.

4

Beza

Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

5

Pieczenie

Masę wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Po 45 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 110°C i susz jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie bezę odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy: 160 °C

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

6

Warstwa bananowa

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Zawartość torebki wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstaw do wystudzenia. Banany pokrój w plasterki i ułóż na cieście. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec cienkim strumieniem wlewaj przestudzoną galaretkę miksując do połączenia składników. Masę śmietanową przełóż na banany.

Z bezy ściągnij delikatnie papier do pieczenia i umieść ją na warstwie kremu. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

Na porcję / szt. Na 100 g / ml