Flag

Ciasteczka piramidki śliwkowe

ok. 15 sztuk
Średni
40 min
Pyszne, śliwkowe piramidki z posypką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
75 gmargaryny
1 szt.jajka
1 szczyptasoli
6 kropliAromatu rumowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
3 łyżkipowideł śliwkowych
1 opak.Posypki cukrowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
Picture - Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, margarynę, jajko, sól, aromat rumowy wymieszać za pomocą miksera, a następnie krótko zagnieść. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto dość cienko rozwałkować na stolnicy, wycinać radełkiem małe kwadraty w trzech wymiarach: 3 x 3 cm, 2 x 2 cm oraz 1,5 x 1,5 cm.

2

Pieczenie

Ciasteczka uyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na słomkowy kolor.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Dekorowanie

Po wystudzeniu posmarować każde ciasteczko odrobiną powideł, złożyć po 3 w piramidkę, posypać posypką cukrową.