Flag

Chleb ze słonecznikiem

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Chrupiący chleb na suszonych drożdżach z dodatkiem ziaren słonecznika
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gmąki pszennej typ 550
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
1 łyżkaoleju
400 mlwody (ciepłej)
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 gziaren słonecznika

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Picture - 6. Chleb s.1 Ciasta drożdżowe  .49024.jpg

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier i olej. Do ciepłej wody wsyp drożdże i wymieszaj.

2
Picture - 6. Chleb s.2 Ciasta drożdżowe  .49027.jpg

Następnie wymieszane drożdże wlej do mąki. Całość wymieszaj łyżką, zagarniając ciasto do czasu, aż cała mąka połączy się z ciastem.

3
Picture - 6. Chleb s.3 Ciasta drożdżowe  .49033.jpg

Wsyp połowę słonecznika i zagnieć ciasto dłonią. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę o wym. ok. 10 x 25 cm wysmaruj olejem i obsyp jej wnętrze 3 łyżkami słonecznika, przyciskając je do boków formy.

4
Picture - 6. Chleb s.4 Ciasta drożdżowe  .49036.jpg

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i przełóż do formy, wyrównując łyżką. Wierzch ciasta natnij nożem wzdłuż na głębokość ok. 2 cm.

5
Picture - 6. Chleb s.5 Ciasta drożdżowe  .49039.jpg

Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp resztą słonecznika. Formę z ciastem postaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.


Pieczenie

Formę z chlebem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony chleb wyjmij od razu z formy i połóż na kratkę kuchenną do ostygnięcia.