Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier i olej. Do ciepłej wody wsyp drożdże i wymieszaj.
Następnie wymieszane drożdże wlej do mąki. Całość wymieszaj łyżką, zagarniając ciasto do czasu, aż cała mąka połączy się z ciastem.
Wsyp połowę słonecznika i zagnieć ciasto dłonią. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę o wym. ok. 10 x 25 cm wysmaruj olejem i obsyp jej wnętrze 3 łyżkami słonecznika, przyciskając je do boków formy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i przełóż do formy, wyrównując łyżką. Wierzch ciasta natnij nożem wzdłuż na głębokość ok. 2 cm.
Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp resztą słonecznika. Formę z ciastem postaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
Formę z chlebem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony chleb wyjmij od razu z formy i połóż na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono