Flag

Chleb razowy żytni

ok. 10 - 12 porcji
Średni
160 min
Chleb na zakwasie chlebowym żytnim
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
200 gmąki pszennej chlebowej typ 750
250 gmąki żytniej, typ 2000
10 gsoli
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 opak.Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
450 mlwody (ciepłej)
25 gmasła (rozpuszczonego)
Dodatkowo
1 łyżkawody
30 gsezamu białego

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce mąkę pszenną, mąkę razową, sól, drożdże, zakwas i cukier. Stopniowo dodawaj wodę oraz rozpuszczone masło, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h.

2

Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je ponownie za pomocą miksera. Następnie przełóż ciasto do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą i posyp sezamem. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Wstaw foremkę do piekarnika.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C


Następnie zmniejsz temp. do 190°C i kontynuuj pieczenie.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.