Wymieszaj w misce mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, zakwas żytni, drożdże suszone, cukier i sól. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko i wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość, zagnieć je ręcznie. Jeżeli ciasto jest klejące, dodaj odrobinę mąki i wyrób plastyczne ciasto. Ułóż je na blasze wysmarowanej olejem i ukształtuj w formę bochenka. Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem, obsyp makiem, natnij nożem, a następnie pozostaw do dalszego wyrastania na ok. 1 h.
Chleb wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C
Po tym czasie zmniejsz temperaturę i kontynuuj pieczenie.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono