Flag

Chatka skrzata

ok. 8 - 10 porcji
Średni
60 min
Kto się schował w słodkim domku z Kopca Kreta?
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ścieżkę możesz również wykonać za pomocą posypki cukrowej Wiosenna łąka.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 gmargaryny
2 szt.jajek
75 mlmleka
3 szt.bananów
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody (letniej)
Do nasączenia
100 mlwody
1 łyżkacukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
30 gherbatników (6 sztuk)
2 szt.mini herbatników
1 opak.dekoracji z czekolady
50 gwiórków kokosowych
1 opak.posypki cukrowej

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Lukier rozpuść w kąpieli wodnej, następnie odetnij róg opakowania i przełóż lukier do rękawa cukierniczego. Odrobinę lukru odłóż, dodaj barwnik zielony i zostaw do dekoracji domku. Większe herbatniki przetnij przy pomocy noża z piłką, aby się nie kruszyły. Dach i ściany chatki sklej ze sobą za pomocą białego lukru. Zielonym lukrem udekoruj przód chatki. Drzwi i próg przyklej za pomocą białego lukru. Również przy pomocy lukru przyklej serduszka jako dachówki i okno. Do woreczka przesyp wiórki kokosowe, dodaj kilka kropli zielonego barwnika, zamknij woreczek i pocierając go zabarw wiórki. Chatkę skrzata umieść na kopcu, dróżkę zrób z zielonych wiórków, płotek z białych serduszek. Całość udekoruj kolorowymi posypkami.

Porady i wskazówki

  • Ścieżkę możesz również wykonać za pomocą posypki cukrowej Wiosenna łąka.