Flag

Bułeczki z pieczarkami

ok. 12 sztuk
Średni
40 min
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem pieczarkowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Nadzienie
1000 gpieczarek
2 szt.cebuli
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
Ciasto
500 gmąki pszennej chlebowej typ 750
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
125 mlmleka (ciepłego)
125 mlwody (ciepłej)
1 szt.jajka
2 łyżkioleju
Do smarowania
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Nadzienie

Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, następnie dodaj do cebuli, dopraw do smaku i smaż bez przykrycia, aby woda odparowała, a pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Usmażone pieczarki odsącz na sitku z resztek wody i przestudź.

2

Ciasto

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, wodę i jajko. Całość wyrabiaj mikserem z konćówką do ugniatania ciasta, pod koniec dodaj olej. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i włóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 12 części. Każdą część rozwałkuj na koło o średnicy ok. 13-14 cm. Na środku wyłóż nadzienie, zlepiaj jak pierogi i układaj łączeniem do dołu na blasze z wyposarzenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.


Przed pieczeniem posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C