Flag

Bułeczki z jagodami

ok. 22 sztuki
Średni
40 min
Drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
75 gmasła
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.jajek
130 mlmleka (ciepłego)
Nadzienie
150 gjagód (mrożone rozmrozić)
1 czubata łyżkacukru pudru
1 łyżkamąki ziemniaczanej
Do smarowania
1 szt.jajka
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Następnie dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. odstawić do wyrośnięcia.

2

Nadzienie

Ze 150 g jagód (jeżeli są to owoce mrożone należy je rozmrozić), czubatej łyżki cukru pudru i łyżki mąki ziemniaczanej przygotować nadzienie.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać szklanką koła. Podczas nadziewania bułeczek pozostałe ciasto przykryć ściereczką. Każdy krążek ciasta rozciągnąć palcami, na środek nakładać łyżeczkę nadzienia jagodowego i sklejać brzegi krążków jak pierogi. Następnie brzegi podwinąć i utoczyć kulę. Kulki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by podrosły. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.

4

Pieczenie

Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.