Flag

Bezy z pyszną masą śmietanową malinową

ok. 25 sztuk
Średni
20 min
Delikatne bezy pod malinową pierzynką
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Bezy można upiec dzień przed podaniem.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
4 szt.białka
1 szczyptasoli
250 gcukru
1 łyżkamąki ziemniaczanej
Do dekoracji
500 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
25 szt.malin
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Miskę, w której będą ubijane białka najlepiej wcześniej przetrzeć alkoholem tak, by nie było na niej żadnych śladów tłuszczu. Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilkę miksować. Ubitą pianę rozłożyć na blachę do pieczenia - do upieczenia tej ilości bez będą potrzebne 3 blachy. Bezy nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika. Piec według zaleceń.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 130 °C

3

Pieczenie

Po 60 minutach zmniejszyć temperaturę i piec dalej.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 100 °C

4

Masa śmietanowa

W misce ubić mocno schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym i dalej ubijać. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem nałożyć na bezy, udekorować malinami i listkami mięty.

Porady i wskazówki

  • Bezy można upiec dzień przed podaniem.