Flag

Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone

ok. 24 porcje
Średni
40 min
Delikatny biszkopt bez glutenu z pysznym kremem i galaretką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
5 szt.jajek
120 gcukru
3 łyżkioleju
100 gmąki ryżowej
30 gmąki ziemniaczanej
30 gmąki kukurydzianej
1 łyżeczkaproszku do pieczenia bez glutenu
Krem
250 gserka mascarpone
500 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Galaretka
800 mlwody
2 opak.galaretki o smaku truskawkowym bez glutenu
ok. 450 gmieszanki owoców mrożonych lub świeżych

Zobacz produkty

Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Jajka o temperaturze pokojowej miksuj z cukrem przez ok. 8 minut. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo olej, ciągle miksując. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Krem

Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Masę rozprowadź na wystudzonym biszkopcie.

4

Galaretka

Wodę zagotuj i rozpuść w niej galaretki. Gdy galaretka zacznie tężeć ułóż owoce na kremie mascarpone i rozprowadź na nich galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.