Flag

Bałwanki drożdżowe

ok. 30 porcji
Średni
60 min
Drożdżowe ciasteczka z budyniowym kremem
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli nie mamy foremki w kształcie bałwanka, możemy użyć foremek w innych kształtach.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
450 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
250 mlmleka lekko podgrzanego
70 gmasła
80 gcukru pudru
1 szt.jajka
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Krem
500 mlmleka
1 opak.Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
200 gmasła (miękkiego)
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
50 gcukru pudru do posypania

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami. W kolejności dodawaj pozostałe składniki ciasta, zagnieć gładkie ciasto. Miskę nakryj lnianą ściereczką, ciasto odstaw w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika nagrzanego do 50°C), tak długo, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grubość 1 cm, wycinaj bałwanki za pomocą metalowej foremki lub szablonu.

2

Pieczenie

Bałwanki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na 25 min. do ponownego wyrośnięcia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej połowę mleka, wsyp krem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Garnek zestaw z ognia, wlej rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotuj. Masę kremową wlej do miski, odstaw do wystudzenia. Miskę przykryj folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzyła się skórka. Zimną masę kremową zmiksuj, dodając do niej stopniowo 200 g miękkiego masła.

4

Dekorowanie

Wystudzone ciastka przekrój poziomo na pół. Posmaruj kremem, udekoruj (zrób oczka i guziki). Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, gorącą przelej do miseczki, pędzelkiem posmaruj czapeczki, bałwanki oprósz delikatnie cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Jeśli nie mamy foremki w kształcie bałwanka, możemy użyć foremek w innych kształtach.