Flag

Babka z rodzynkami

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Wykwintna babka z rodzynkami i aromatem rumowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 grodzynek
250 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 gmasła lub margaryny
200 gcukru
4 szt.jajek
1 szczyptasoli
1 opak.Aromatu rumowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę babkową o śr. 21 cm wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Namoczone rodzynki odsącz i obtocz w mące, aby nie opadły podczas pieczenia i dodaj je do ciasta. Na koniec dodaj kilka kropli aromatu rumowego. Całość dobrze wymieszaj i nałóż ciasto do formy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczoną babkę wyjmij z formy i ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.