PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babka marmurkowa z ciemnym kakao

Marmurkowa babka z ciemnym kakao

16 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babka marmurkowa z ciemnym kakao

4 szt. białka
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
150 ml wody
5 szt. żółtek
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Keksówkę o dł. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Białka ubij za pomocą miksera. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem oraz ekstraktem do uzyskania jasnej barwy i puszystej konsystencji. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj wodę oraz żółtka. Za pomocą szpatuły delikatnie wmieszaj ubite wcześniej białka. Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Na dno foremki wyłóż warstwę ciasta ciemnego, następnie warstwę ciasta jasnego i tak dalej na przemian. Po wyłożeniu zrób w cieście zygzaki widelcem.

2

Pieczenie

Keksówkę wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy: 170 °C

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 55 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka marmurkowa z ciemnym kakao

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 913kJ
218kcal
1403kJ
335kcal
Węglowodany 22.45g 34.53g