Flag

Babka jogurtowa z cytryną

ok. 12 porcji
Łatwy
40 min
Babka ucierana z dodatkiem naturalnego jogurtu, polana pyszną cytrynową polewą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babka
5 szt.jajek
200 gcukru
0,5 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
150 mloleju
300 gjogurtu naturalnego 2% tł.
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
380 gmąki
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Polewa
100 gczekolady białej
50 gjogurtu naturalnego 2% tł.
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę na babkę o śr. 22 cm nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Jajka ucieraj z cukrem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj ekstrakt. Cienkim strumieniem dolewaj olej i mieszaj do połączenia. Dodaj jogurt, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i budyń. Całość szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników i przełóż do formy.

2

Pieczenie

Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

3

Polewa

Białą czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż ją do miski, dodaj jogurt naturalny i ekstrakt. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj polewę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw polewę do lekkiego zgęstnienia, a następnie polej nią babkę.