PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babka cynamonowa

Wyśmienita babka cynamonowa z rodzynkami i migdałami

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babka cynamonowa

125 g migdałów
250 g mąki
3 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 opak. Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
100 g rodzynek

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Migdały zemleć i odważyć 125 g. Formę babkową o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło utrzeć na jednolitą masę z 250 g cukru i 4 łyżeczkami cukru wanilinowego. Następnie do ciasta dodać 4 jajka, 4 krople aromatu cytrynowego, łyżeczkę cynamonu oraz migdały. Całość utrzeć. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 170 °C

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 75 min.

Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka cynamonowa

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1892kJ
452kcal
1675kJ
400kcal
Tłuszcz 24.16g 21.38g