Flag

Babeczki z masą śmietanową i sosem truskawkowym

ok. 8 porcji
Średni
20 min
Truskawkowa fantazja. Kruche babeczki z masą truskawkową.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gmasła
1 szt.jajka
60 gcukru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
175 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
125 mlmleka
Do dekoracji
1 opak.Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
4 szt.truskawek
1 opak.Sosu truskawkowego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę do babeczek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierowymi foremkami.


W garnuszku na małym ogniu rozpuścić masło, odstawić do wystygnięcia. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać mleko i rozpuszczone masło- wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Babeczki wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

W misce ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodać masę śmietanową truskawkową i dalej ubijać przez 5 minut. Gotowy krem nałożyć na babeczki rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką. Na każdej babeczce położyć pół truskawki i polać sosem truskawkowym.