Flag

Babeczki - Owieczki

12 porcji
Średni
40 min
Owieczki z Babeczek Kopców kreta urozmaicą wielkanocny stół
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt.jajka
80 mloleju
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt.banana
2 łyżkisoku z cytryny
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
12 szt.cukierków "jajek"
24 szt.płatków migdałowych
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Przy pomocy polewy umocuj jajka wielkanocne jako głowy owieczek i mocno dociśnij. Przy pomocy wykałaczki zamoczonej w polewie narysuj półokrągłe oczy śpiącej owieczki. Po bokach głowy umieść płatki migdałów jako uszy owieczki. Na koniec przyczep owieczce prymulkę.