Flag

Babeczki Kopce Kreta W ogródku

12 sztuk
Łatwy
40 min
Babeczki w wiosennym wydaniu udekorowane lukrem, perełkami i kwiatkami z opłatka
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Pokrojonego banana można skropić sokiem z cytryny, aby później nie zmienił koloru.
Porady i wskazówki
Zamiast banana można użyć innych, ulubionych owoców, np. malin lub truskawek.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt.jajka
80 mloleju
250 mlśmietanki 30% tł.
1 szt.banana lub inne ulubione owoce
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 0,5 łyżki).

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć.

3

Wydrążenie babeczek

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wysokości ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nim wydrążone babeczki.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek). Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min. do lodówki.

5

Dekorowanie

Kiedy babeczki będą już schłodzone, lukier rozpuść w gorącej wodzie (torebkę zanurz na 3 - 5 minut). Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Polej lukrem część babeczek, a następnie posyp je perełkami jeszcze przed zastygnięciem lukru. Następnie, przy pomocy pozostałego lukru, do suchego makaronu spaghetti lub do słonego paluszka przyklej kwiatki i listki z opłatka. Tak przygotowane kwiatki „wbij" w babeczki.

Porady i wskazówki

  • Pokrojonego banana można skropić sokiem z cytryny, aby później nie zmienił koloru.
  • Zamiast banana można użyć innych, ulubionych owoców, np. malin lub truskawek.