Flag

Babeczki - Jesienna rapsodia

12 porcji
Średni
20 min
Jesienna słodycz do popołudniowej kawy....
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Babeczki należy dekorować masą śmietanową bezpośrednio przed podaniem.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Lukier
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z czekolady
2 opak.dekoracji z opłatka
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki odstaw do wystygnięcia.

3

Lukier

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.  


Następnie zabarw go całą tubką barwnika żółtego oraz 6 kroplami barwnika czerwonego, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Zabarwiony lukier równomiernie rozsmaruj na wystudzonych babeczkach. Odstaw do czasu zastygnięcia lukru.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Następnie do masy dodaj 8 kropli barwnika czerwonego i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i udekoruj nią babeczki.

5

Dekorowanie

Przed podaniem babeczki ozdób dekoracjami z czekolady oraz z opłatka umieszczając w środku złotą perełkę.

Porady i wskazówki

  • Babeczki należy dekorować masą śmietanową bezpośrednio przed podaniem.