W małym garnku roztop masło i odstaw do przestudzenia. W misce zmieszaj mąkę z drożdżami, dodaj cukier puder, sól i aromat cytrynowy. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko. Zagnieć ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj ostudzone masło. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę serową.
Twaróg zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtko i mąkę, miksuj do czasu połączenia składników.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicą, oprósz mąką i ponownie krótko zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na dwie równe części. Każdą część podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozciągnij palcami i na środek nakładaj pełną łyżeczkę masy serowej. Trzymając jedną ręką ciasto z nadzieniem, palcami drugiej ręki zbierz brzegi ciasta i sklej je dokładnie ze sobą. Przygotowane kulki wkładaj do papierowych foremek do babeczek sklejoną częścią do dołu. Foremki układaj w formie do pieczenia babeczek, by podczas pieczenia babeczki zachowały ładny kształt. Następnie babeczki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podrosły.
W miseczce zmieszaj masło, mąkę i cukier i zagnieć ręką kruszonkę. Następnie każdą babeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
Formę z babeczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestynięcia. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki