Flag

Babeczki czekoladowe z kremem

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Pyszne babeczki z kremem kajmakowym i orzechami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do dekoracji babeczek można użyć orzechów karmelizowanych. Orzechy karmelizowane: 2 łyżki cukru pudru rozpuść w garnku, gdy lekko zbrązowieją odstaw z ognia. Wsyp 100 g orzechów, wymieszaj łyżką, a następnie wyłóż na papier do pieczenia. Gdy orzechy wystygną, porozdzielaj je na kawałki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
1 łyżkakakao
200 gmasła
75 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt.żółtek
Krem
250 gserka mascarpone
200 gkajmaku masy krówkowej
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Do dekoracji
100 gorzechów włoskich grubo pokrojonych

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z kakao i przesiej, posiekaj z pokrojonym na kawałki masłem, dodaj cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Całość zagnieć na gładką masę, wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Foremki do babeczek cienko wysmaruj masłem. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wyłóż nim foremki. Spód babeczek przed pieczeniem ponakłuwaj widelcem.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Lekko ciepłe babeczki wyjmij z foremek.

3

Krem

Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

4

Dekorowanie

Krem nakładaj do babeczek za pomocą szprycy. Wierzch posyp orzechami.

Porady i wskazówki

  • Do dekoracji babeczek można użyć orzechów karmelizowanych. Orzechy karmelizowane: 2 łyżki cukru pudru rozpuść w garnku, gdy lekko zbrązowieją odstaw z ognia. Wsyp 100 g orzechów, wymieszaj łyżką, a następnie wyłóż na papier do pieczenia. Gdy orzechy wystygną, porozdzielaj je na kawałki.