\

SOS dla Ekwadoru

Czerwiec 2016 Aktualności firmy

Firma Dr. Oetker przekazała 100 000 Euro Stowarzyszeniu SOS Wioski w Ekwadorze na pomoc osobom poszkodowanym w wyniku trzęsienia ziemi w północnej część kraju

16 kwietnia 2016 r. Ekwador nawiedziło silne trzęsienie ziemi, które spowodowało poważne zniszczenia szczególnie w prowincji Manabi oraz w sąsiadujących z nią regionach.

Według szacunków w katastrofie mogło zostać poszkodowanych od 70 000 do 100 000 osób, z czego nawet 5000 osób pozostaje nadal bez schronienia. Firma Dr. Oetker w ramach stałej współpracy ze Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce przekazała 100 000 euro na doraźną pomoc ofiarom kataklizmu.

Dzięki otrzymanej kwocie Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce może pomóc zdecydowanie większej grupie dzieci , które w wyniku niszczycielskiego trzęsienia ziemi w Ekwadorze zostały rozdzielone z rodzicami oraz cierpią głód. Stowarzyszenie udziela również wsparcia osobom, które pilnie potrzebują podstawowej opieki oraz produktów żywnościowych.

Firma Dr. Oetker, wspiera dzieci z SOS Wiosek Dziecięcych w Polsce już od wielu lat. Dzięki tej współpracy porzucone i osierocone dzieci mają szanse na wyrównanie swoich edukacyjnych braków z jakimi trafiają pod skrzydła rodzin SOS. Bardzo nas cieszy, że oprócz stałej, współpracy w Polsce firma zdecydowała się przekazać fundusze na ratowanie naszych podopiecznych w Ekwadorze przyznaje Barbara Rajkowska, dyrektor krajowy Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce w Polsce.

Działania pomocowe obejmują dostarczenie pitnej wody, a także dystrybucję jedzenia i medykamentów. Dzieci, które straciły rodziców gromadzone są we wszystkich sześciu SOS Wioskach Dziecięcych znajdujących się na terenie Ekwadoru. Otrzymują tam jedzenie, napoje, bezpieczne schronienie oraz wsparcie psychologa. Stowarzyszenie planuje również dalszą pomoc, która obejmuje zarówno stworzenie docelowego zakwaterowania dla poszkodowanych rodzin jak i przygotowanie paczek z produktami pierwszej potrzeby. Specjalną opieką zostały również objęte samotne i osierocone dzieci.

Więcej informacji dla prasy

Skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie.

Łukasz Idziński, młodszy specjalista ds. marketingu i komunikacji

Telefon: +48 (0) 58 511 91 08
Fax: +48 (0) 58 554 17 70