PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.
\

Wiosna „Ze Świata Natury” pod znakiem Kakao

Marzec 2019 Nowości marki i produktu

Czy są wśród nas ci, którzy nie lubią smaku kakaowego? Za jego intensywność i aromatyczność odpowiedzialne są wysokiej klasy ziarna kakaowca. Ich uprawa wymaga specyficznego klimatu, nasłonecznienia oraz wilgotności. Odpowiednio skomponowane, po wieloetapowym procesie m.in. prażenia, oczyszczania i rozdrabniania, dają tzw. masę kakaową, która w kolejnym kroku zmienia się w proszek kakaowy. To z niego w efekcie uzyskuje się tak dobrze nam znany i lubiany delikatny, lekki proszek o nazwie kakao. Czekoladowe ciasto, babka, muffinki czy murzynek, łączy je intensywność smaku i aromatu. Ten efekt uzyskasz dzięki nowym dodatkom do pieczenia z linii „Ze świata natury”: Czarne Kakao Intense oraz Ciemne Kakao, produkty w pełni naturalne do ciast, deserów i picia.

Kraje Afryki Zachodniej, Azja, Indonezja, Wietnam a nawet Dominikana, to w tych częściach świata uprawiane są kakaowce, z których pozyskiwany jest surowiec dla nowych produktów z linii „Ze świata natury” Dr. Oetkera. Kakao, bo o nim mowa, jest powszechnym dodatkiem do wypieków czekoladowych słodkości. Nadaje wyrazistości, koloru i smaku tak charakterystycznego dla kakaowych wypieków, uzupełniając naturalnie portfolio dodatków do pieczenia premium. Samo kakao to źródło dobroczynnych składników i wartości odżywczych: witamin, mikroelementów, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy (polifenoli).

Kakao ma bardzo szerokie spektrum zastosowań, nie tylko jako dodatek do wyżej wspominanych słodkich wypieków, ale i do przygotowania kakaowych deserów, napojów, lodów, kremów, mas czy polew. Wpisując się w obecne trendy zdrowszych diet, idealnie nadaje się również do koktajli zarówno owocowych jak i warzywnych oraz do batonów raw. Kakao ma nawet wpływ na nasze samopoczucie emocjonalne, niesie ze sobą bowiem dużą dawkę pozytywnej energii, wprowadza w lepszy nastrój poprzez podnoszenie poziomu hormonów serotoniny czy endorfiny. Jego smak urzeka, ale zapach wręcz hipnotyzuje. Kojarzy się z ciepłem, domem, przyjemnością. Jest jednym z najbardziej lubianych produktów na całym świecie i stanowi podstawowy składnik do produkcji chociażby czekolady.

Całkowitą nowością a tym samym innowacją na rynku detalicznym jest w pełni naturalne Czarne Kakao Intense do mocno czarnych wypieków. Idealnie wkomponowuje się ono w linię dodatków do pieczenia z linii „Ze świata natury” Dr. Oetkera. Ma unikalny, naturalnie intensywny czarny kolor i charakterystyczną nutę smakową. Nadaje potrawom wyjątkowo ciemną barwę bez dodatku barwników. Posiada certyfikat UTZ świadczący o tym, że produkt Dr. Oetkera wspiera odpowiedzialną uprawę kakao. Rekomendacją użycia jest wymieszanie Czarnego Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak. Doskonałe do ciast, kremów, polew, deserów, dekoracji i picia.

Wspomniane powyżej Ciemne Kakao to drugie kakao z linii „Ze świata natury” od Dr. Oetkera. To oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca o intensywnym smaku i zapachu. Sprawdza się w ciastach, polewach, deserach jak i formie do picia. Posiada certyfikat UTZ świadczący o tym, że produkt Dr. Oetkera wspiera odpowiedzialną uprawę kakao.

 

 Czarne Kakao Intense - w pełni naturalne, mocno czarne wypieki!

Dr. Oetker wprowadził na rynek detaliczny całkowitą nowość, unikatowe czarne kakao. Nadaje wypiekom wyjątkowo ciemną barwę, nie zawiera barwników. Pozyskiwane z ziaren kakaowca z Afryki Zachodniej oraz Azji, ma obniżoną zawartość tłuszczu 10-12%. Zapakowane w wygodny, zamykany od góry kartonik i wewnętrzną torebkę wygodnie się stosuje. Doskonałe do ciast, kremów, polew, deserów, dekoracji i picia.

Masa netto: 85 g
Sugerowana cena detaliczna: ok. 7,50 pln

 

 Ciemne Kakao - bogaty smak oraz zapach!

Dr. Oetker wprowadził na rynek dwa rodzaje kakao, w tym oryginalne ciemne kakao. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i ciemnym kolorem brązu. Pozyskiwane z ziaren kakaowca z Afryki Zachodniej oraz Azji, ma obniżoną zawartość tłuszczu 10-12%. Zapakowane w wygodny, zamykany od góry kartonik i wewnętrzną torebkę wygodnie się stosuje. Idealne do ciast, deserów i napojów.

Masa netto: 85 g
Sugerowana cena detaliczna: ok. 5,50 pln

 

O linii Ze Świata Natury Dr. Oetkera:

W szerokiej ofercie produktów z linii „Ze Świata Natury” Dr. Oetkera znajdują się: Cukier z wanilią oraz Pasta waniliowa Intense z najszlachetniejszej odmiany wanilii Bourbon z Madagaskaru, Cukry ze skórką pomarańczową i cytrynową z ekologicznych, nie poddawanych szkodliwym opryskom upraw z włoskich gajów cytrusowych. Oryginalny Cukier brzozowy – Ksylitol z Finlandii, Cukier kokosowy nierafinowany oraz Cynamon mielony z Indonezji.
W linii produktów inspirowanych światem natury, znaleźć można również pierwsze na polskim rynku Ekstrakty Naturalne w 4 oryginalnych wariantach smakowo-zapachowych: Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Pomarańcza z Brazylii, Cytryna z Sycylii oraz Migdał z Maroka. Wszystkie produkty pochodzą z naturalnych źródeł pochodzenia roślinnego z całego świata.


Więcej informacji dla prasy

Marta Rybkowska
Product Manager
Dr. Oetker Polska

Anna Romejko
Public Relations Manager
Dr. Oetker Polska
Tel.: +48 (0) 58 511 91 08

e-mail: anna.romejko@oetker.pl