Flag
Redukcja odpadów
MNIEJ MARNOWANIA ŻYWNOŚCI, WIĘCEJ PYSZNOŚCI

Nasze codzienne wybory mają ogromne znaczenie, zwłaszcza gdy podejmujemy je razem. Dlatego dzielimy się z Wami prostymi poradami, trikami i przepisami, które pomogą Wam skutecznie zmniejszyć marnowanie jedzenia w domu, sprawiając, że będzie to łatwe, zabawne i przyjazne dla środowiska.

Na tej stronie odkryjesz, jak zamienić resztki jedzenia lub wykorzystać stare składniki w nowe, pyszne dania. Nasz przewodnik pełen jest praktycznych porad, trików i kreatywnych przepisów, które pomogą Ci planować posiłki z wyprzedzeniem i robić zakupy w bardziej zrównoważony sposób.

Małe kroki mogą prowadzić do wielkich zmian. Zmieńmy świat razem!

Pobierz nasz przewodnik na temat ograniczenia marnowania żywności

Pobierz nasz przewodnik na temat ograniczenia marnowania żywności, aby poznać praktyczne wskazówki, które pomogą Ci zmienić nawyki w kuchni.

POBIERZ PRZEWODNIK
POBIERZ PRZEWODNIK
POBIERZ PRZEWODNIK
Praktyczne porady i wskazówki

Gotowi na odrobinę magii w kuchni? Poznaj nasze praktyczne porady i wskazówki dotyczące redukcji marnowania żywności! Stwórz kreatywne plany posiłków i zamień resztki jedzenia w pyszne dania. Oto mały przedsmak tego, co znajdziesz w naszym Przewodniku na temat ograniczenia marnowania żywności:

1. Kupuj z głową

60% marnotrawienia żywności ma miejsce w domu. Możemy to zmienić! Oto kilka kroków, które mogą pomóc w ograniczeniu odpadów: unikaj kupowania produktów na zapas i koncentruj się na tym, czego naprawdę potrzebujesz. Dodatkowo, oszczędzisz pieniądze i ograniczysz zakupy pod wpływem impulsu. Zaplanuj posiłki na cały tydzień, zapisując, ile musisz ugotować, dla kogo i jakie składniki będą potrzebne. Przed wyjściem do sklepu poświęć chwilę na sprawdzenie, jakie produkty i składniki masz już w domu, i stwórz listę zakupów opartą na rzeczywistych potrzebach.

2. Sprawdź swoją żywność pod kątem świeżości

Jak sprawdzić, czy składniki i produkty są jeszcze przydatne do spożycia? Daty przydatności do spożycia informują o bezpiecznym czasie spożycia danego produktu.Produkty te należy zużyć przed upływem podanej daty. Z kolei termin „najlepiej spożyć przed” oznacza tak zwaną datę minimalnej trwałości, ale po jej upływie produkt nie ulega zepsuciu, a jedynie może zmienić się konsystencja, smak zapach czy kolor. Dlatego wiele produktów jest nadal zdatnych do spożycia po upływie tego terminu.

3. Odkrywaj przepisy online

Nie wiesz, co zrobić z nadmiarem produktów. które znajdują się w Twojej lodówce? Dr. Oetker oferuje wiele pysznych przepisów, które pomogą Ci w pełni wykorzystać resztki składników. Sprawdź nasze ulubione przepisy w przewodniku lub wyszukaj „przepisy z resztek jedzenia” na naszej stronie internetowej, aby znaleźć jeszcze więcej inspiracji. Może odkryjesz swoje nowe ulubione danie!

Nasz przewodnik na temat ograniczenia marnowania żywności

Kliknij poniższy przycisk, aby pobrać nasz przewodnik na temat ograniczenia marnowania żywności, który jest pełen porad i wskazówek oraz smacznych przepisów.

Picture - banner 2 image
Picture - banner 2 image
Nasz przewodnik na temat ograniczenia marnowania żywności

Kliknij poniższy przycisk, aby pobrać nasz przewodnik na temat ograniczenia marnowania żywności, który jest pełen porad i wskazówek oraz smacznych przepisów.

POBIERZ PRZEWODNIK
POBIERZ PRZEWODNIK

Too Good To Go

Wspólnie z ekspertami z Too Good To Go* oferujemy naszym klientom dostęp do nadwyżek produktów, które zmieniamy w pyszne paczki Dr. Oetkera dostarczając je prosto pod drzwi. Każda paczka jest starannie dobrana, aby zapewnić radość, pobudzić apetyt i zachwycić smakiem.

Odwiedź stronę Too Good to Go, aby uzyskać więcej informacji.

*Usługa dostępna w wybranych krajach.

Picture -

Nasze postępy
Smaczne produkty w "odpowiedzialnych" opakowaniach

Stosujemy minimalną ilość materiałów do pakowania naszych produktów i dbamy, aby nadawały się do recyklingu tam, gdzie to możliwe. Do końca 2023 roku osiągnęliśmy zdolność do recyklingu na poziomie 88% dla produktów wytwarzanych w naszych zakładach produkcyjnych. Dowiedz się więcej o naszym podejściu do materiałów pochodzących z recyklingu

Priorytetyzacja papieru

Stosowanie opakowań papierowych nadających się do recyklingu, gdy tylko jest to możliwe, ułatwia przetwarzanie materiałów i wspiera zrównoważoną przyszłość. Obecnie wszystkie nasze pudełka na pizzę są w 70-80% wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu.

Picture -

Redukcja plastikowych opakowań

Za każdym razem, gdy musimy użyć plastiku, staramy się wybierać plastik nadający się do recyklingu, co pozwala zmniejszyć ilość odpadów w środowisku. Gdy to możliwe, unikamy plastikowych wieczek w deserach chłodzonych. Od 2022 roku plastikowe wieczka zostały wyeliminowane z wszystkich naszych produktów, takich jak High Protein Pudding oraz całej gamie produktów z serii loVE it! Dzięki temu możemy rocznie unikać użycia około 117 ton plastiku, co odpowiada około 40 pełnym ciężarówkom!

Picture -

Łatwy recykling

Wiemy, że czasami trudno jest zrozumieć, które elementy opakowania nadają się do recyklingu. Dlatego pracujemy nad umieszczeniem jasnych informacji na etykietach wszystkich naszych opakowań, aby ułatwić prawidłowe oddzielenie i wyrzucenie materiałów do pojemników na surowce wtórne. Przeczytaj więcej o naszym stanowisku w sprawie materiałów pochodzących z recyklingu.

Picture -

Pieczenie z troską

Przekształć dojrzałego banana w pyszny smakołyk.

Dowiedz się więcej
Odkryj nasze działania na rzecz zrównoważonego rozwoju

Istnieje wiele sposobów, aby wszyscy mogli włączyć zrównoważony rozwój do naszych codziennych działań. W naszych pięciu obszarach zainteresowania - Odżywianie, Zrównoważone składniki, Minimalizacja odpadów, Działania na rzecz klimatu oraz Inkluzywność - podejmujemy kroki, które stopniowo przynoszą znaczące rezultaty. Pracując razem, możemy tworzyć lepszą przyszłość.

CO OZNACZA DLA NAS ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ?

Bardziej zrównoważone składniki, redukcja ilości soli i cukru, opakowania nadające się do recyklingu.

Odkryj więcej
Odkryj więcej
Odkryj więcej