Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania na temat przetworów i środków żelujących.
Żelfixy Dr. Oetkera:
Aby otrzymać w kilka minut dżem domowej roboty, zamiast dodawania ogromnej ilości cukru, długiego gotowania owoców, a następnie żmudnej pasteryzacji słoików, wystarczy zastosować Żelfix, albo Cukier żelujący Dr. Oetkera. Produkty te powodują, że domowe przetwory szybciej żelują co, oprócz oszczędności czasu i energii, wynikającego z krótkiego gotowania owoców, gwarantuje zatrzymanie w nich cennych witamin. Żelfixy i Cukry żelujące Dr. Oetkera utrzymują właściwy smak, kolor, aromat i konsystencję wszystkich przetworów podczas ich długiego przechowywania w domowych spiżarniach
Wszystkie Środki żelujące Dr. Oetkera produkowane są w oparciu o naturalną substancję roślinną - pektynę, występującą w niektórych owocach t.j.: pomarańcze, jabłka, porzeczki .To właśnie pektyna powoduje, że przy bardzo krótkim czasie gotowania 1-2 minuty, przetwory żelują.
2:1 i 3:1 to proporcje owoców i cukru użytych do przygotowania przetworów. 2:1 wyraża stosunek owoców do użytego cukru t.j: 1 kg owoców na 0,5 kg cukru, 3:1 – adekwatnie, 1 kg owoców na 0,35 kg cukru. Produkty "2:1" są przeznaczone do tradycyjnych, bardziej słodkich dżemów i konfitur, natomiast produkty oznaczone symbolem” 3:1” są przeznaczone do przetworów niskosłodzonych.
Domowe przetwory
Masz ochotę na tradycyjny dżem truskawkowy albo niebanalną konfiturę rabarbarowo-bananową? biecujemy, że każdy z przepisów jest sprawdzony i zawsze się udaje - a co najważniejsze: pysznie smakuje!
Zobacz przepisy