Jak pięknie udekorować ciasta i babeczki? Skorzystaj z naszego doświadczenia i praktycznych porad, którymi z radością się z Tobą dzielimy. Poniżej znajdziesz wskazówki jak stworzyć dekoracje za pomocą lukru, pisaków czy masy śmietanowej. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Pamiętaj, aby kremy, masy lukry i bitą śmietanę zawsze nakładać na wystudzone babeczki.
Babeczki z kremem lub bitą śmietaną dekoruj posypkami, pisakami i innymi dekoracjami tuż przed podaniem.
Aby dekoracje dobrze trzymały się lukru, należy je wysypać na lukier przed jego zastygnięciem.
Aby rozpocząć zabawę z dekorowaniem pisakami upewnij się, że polewa lub lukier już zastygły.
Pisaki po zastygnięciu mogą być nadal plastyczne, dlatego nie ustawiaj udekorowanych babeczek jedna na drugiej.
Babeczki dekoruj pisakami tuż przed podaniem.
Zastygający lukier staje się plastyczny (zachowuje się podobnie jak masa marcepanowa) i można z niego uformować różne kształty będące elementami dekoracji.
Do pokrycia 12 babeczek równą warstwą lukru potrzebujesz 2 opakowań Lukru.
Barwniki spożywcze w żelu Dr. Oetkera idealnie łączą się z masą śmietanową.
Barwniki można ze sobą mieszać uzyskując więcej unikalnych kolorów.
W zależności od ilości dodanego barwnika można uzyskać różne odcienie koloru.
Babeczek pokrytych lukrem nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ lukier staje się matowy kruchy.
Babeczki z masą śmietanową można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Jeżeli nie mamy szprycy do wyciskania kremu, możemy użyć woreczka foliowego z uciętym narożnikiem.
Aby bita śmietana dłużej utrzymała właściwą konsystencję, podczas ubijania należy dodać do niej Śmietan-fix Dr. Oetkera.