Flag

Mus czekoladowy dla dzieci

ok. 4 - 6 porcji
Średni
40 min
Czekoladowy smak dzieciństwa dla najmłodszych
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Można przygotować również wersję deseru dla dorosłych, dodając 25 ml ajerkoniaku lub innego likieru.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
4 szt.jajek
3 łyżkicukru
200 gczekolady mlecznej
500 mlśmietanki 30% tł.
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
200 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
3 szt.kiwi
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone jajka, ubij na parze z cukrem na gęstą, puszystą masę. Zdejmij z ognia i ubijaj, aż do całkowitego wystudzenia masy jajecznej. Połam tabliczki czekolady na kostki, dodaj 50 ml śmietanki. Następnie rozpuść czekoladę na parze, nie dopuszczając do zagotowania się. Rozpuszczoną czekoladę dodawaj stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszaj do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubij na sztywno resztę dobrze schłodzonej śmietanki. Żelatynę-fix deserową przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie dodać ją do masy czekoladowo-jajecznej i wymieszaj całość łyżką. Następnie do masy dodaj ubitą śmietankę i delikatnie mieszając łyżką, wszystko połącz. Całość nałóż do pucharków lub do miski i odstaw do lodówki do stężenia.

2

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej 200 ml zimnego mleka, wsyp zawartość opakowania Śnieżnej Chmurki i wymieszaj. Całość ubijaj mikserem do uzyskania puszystej masy. Deser przed podaniem udekoruj kleksem ubitej masy, plasterkami kiwi i perełkami.

Porady i wskazówki

  • Można przygotować również wersję deseru dla dorosłych, dodając 25 ml ajerkoniaku lub innego likieru.