Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm, odwróć do góry dnem, posmaruj lekko masłem i połóż na nie papier do pieczenia by nieco zwisał na boki. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika o jeden poziom niżej od środka.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C
Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź do uzyskania gęstej konsystencji.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C . Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm wysmaruj na dnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodawaj do masy po łyżce przesianej mąki i miksuj do połączenia składników.
Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą, a następnie piecz do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a następnie wyjmij ciasto z formy.
Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gotowy spód zdejmij z papieru do pieczenia i przełóż do formy w której był pieczony. Galaretkę wymieszaj z malinami i wyłóż równomiernie na spód z ciasta. Odstaw do lodówki do stężenia.
Czas chłodzenia: ok. 60 min.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj do połączenia. Gotową masę wyłóż równą warstwą na galaretkę z malinami, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Czas chłodzenia: ok. 60 min.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki